Afgelopen maandag was ik jarig en voor mijn verjaardag had ik het kookboek Azië van Meera Sodha gekregen. Toen ik dit boek in de boekenwinkel zag, werd ik meteen verliefd. Ik eet en kook zelf het liefst Aziatisch, om welke keuken het dan ook gaat: Indonesisch, Japans, Thais, Vietnamees, Indiaas... Ik vind het allemaal heerlijk! Aziaten gebruiken namelijk veel kruiden, specerijen en andere smaakmakers en dat vind ik zelf erg belangrijk. Nu eten ze in Aziatische landen ook gewoon veel vlees zoals kip, en nu zijn dat soort gerechten wel makkelijk te "veganizen", maar ik heb zelf vaak de voorkeur voor veganistische recepten waar geen vleesvervangers aan te pas komen. Ik zeg het alvast: dit boek laat uitstekend zien dat dat echt niet moeilijk is.

Beschrijving
Meera Sodha laat zich voor dit boek inspireren door de Aziatische keukens: van India tot Indonesië, van China tot Singapore en van Thailand tot Vietnam. Of je nu vegan of vegetariër bent, of gewoon dol op gerechten met plantaardige ingrediënten. Dit is modern eten zonder gedoe.
Azië bevat gerechten met noedels, rijst, curry's, salades en overheerlijke ovengerechten. Allemaal makkelijk om te maken en stampvol heerlijke smaken. Azië laat je zien hoe je een laksa met koolraap maakt, pannenkoeken met kimchi, frites van kikkererwtenmeel of een curry van nieuwe aardappels met snijbiet en kokos. Leef je uit met zoete-aardappelmomo's of maak brownies met gezouten miso.

Review in één woord:
Fantastisch!

Uitgebreide review
Ik vind een eerste indruk van een boek erg belangrijk: heeft het boek mooie foto's, een fijne opmaak en staan er veel recepten in die ik nog niet ken? Dit boek was bij mij sowieso door deze test heen. De recepten ogen en zijn overzichtelijk en naast bijna elk recept staat een foto waar ik van ga watertanden.

Het boek is opgedeeld in veel hoofdstukken: snacks & kleine hapjes, salades, noedels, curry's, rijst, tahoe, bloem & eieren, peulvruchten, bijgerechten, smaakgevers, en zoet. Voor elk moment wat wils dus! Bij elk hoofdstuk staat een toelichtend verhaal van de schrijfster of meer informatie. Zo vertelt ze kort iets over allerlei verschillende soorten noedels. 
Er is nog een laatste hoofdstuk: handig om te weten. Daar staat wat informatie over ingrediënten, maar ik denk als je vaak in de toko komt of ook enorm van Aziatisch eten houdt, dat dat vrijwel overbodige informatie is. Als je redelijk weinig weet over Aziatische keukens, dan is dit wellicht wel fijn. Over de toko gesproken: veel recepten zijn gewoon te maken met ingrediënten uit de supermarkt, maar voor sommige recepten moet je toch wel echt even een bezoekje aan de toko brengen. In de Chinese keuken bijvoorbeeld wordt vaak chinkiang azijn of szechuan peperkorrels gebruikt, en in de Koreaanse keuken bijvoorbeeld gochujang (een pasta van rode peper en sojabonen). 


Zoals je op de cover van het boek kunt zien, is dit boek niet geheel veganistisch, maar grotendeels wel. Zodat je niet hoeft te zoeken, staat bij elke titel van een recept óf een "V" van veganistisch, óf "VO" dat staat voor veganistische optie, of niets. Dit laatste betekent dat het een vegetarisch recept is waarbij ze simpelweg geen veganistische optie heeft gegeven, maar ik denk dat voor sommige recepten nog wel veganistische vervangers zijn te bedenken.  Wat ik ook handig vind, is dat bij elk recept staat of het geschikt is als hoofdgerecht, bijgerecht of voorgerecht en voor hoeveel personen. Vooral dat laatste lijkt vanzelfsprekende informatie bij een recept, maar bij lang niet alle kookboeken staat dit! 
Recepten uit veganistische kookboeken vind ik vaak karig en daar moet ik altijd nog andere groente of iets dergelijks erbij verzinnen, maar bij deze recepten heb ik dat niet. De porties zijn goed!
De recepten die ik tot nu toe heb gemaakt (ben ben noedels, kheema met gerookte tahoe, paddenstoelen en amandelen en Thaise salade met cashewnoten en grapefruit) zijn geen rocket science en zijn dus voor iedereen makkelijk te maken. Ze waren echt stuk voor stuk bomvol smaak. Ook zijn de recepten naar mijn idee vrij authentiek qua smaak, dus je eet niet iets wat "vernederlandst" is. 

Kortom: houd je van smaakvol en/of Aziatisch eten? Dan is dit boek echt iets voor jou!

Op de hoogte blijven van mijn recepten? Like mijn blog dan op Facebook, of volg mijn blog op Instagram of Twitter!

0 Reacties