Caribische loempia's? Bestaan die? Ik hoor het je al denken! Ze bestaan niet, maar op een dag had ik zin in vlammetjes (die frituursnacks met pittig gehakt) en die kan ik als veganist natuurlijk niet eten. Toen dacht ik: eigenlijk zijn dat gewoon een soort mini loempia's. En toen dacht ik weer: waarom maak ik geen variatie op de classic Vietnamese loempia? Omdat er vaak een zoetpittige dip hoort bij deze welbekende snack, zouden loempia's met een Caribische twist wel een goed idee zijn, gezien er in die regio volgens mij ook veel pittig en veel met fruit gegeten wordt! De loempia's zijn natuurlijk lekker als snack voor op een feestje, maar ik heb ze zelf stiekem als avondeten gegeten met een salade erbij. Indien je dit als hoofdgerecht eet (met een lichte salade), reken dan op 4 à 5 loempia's per persoon.

Ingrediënten (22 loempia's)
Pittige ananasdip
- 1 rode peper (of bijv. rawit of madame jeannette)
- 2 tomaten
- 3 tl limoensap
- 400 gr ananas(blokjes)
- evt verse koriander

Loempia's
- 22 (vegan!) loempiavellen
- 400 gr zoete aardappel (in blokjes)
- 1 paprika
- 200 gr vegan gehakt ("rulstukjes")
- 140 gr tomatenpuree (twee blikjes)
- 2 teentjes knoflook
- 4 el Caribbean spice
- 1 sjalotje

Tip: heb je geen Caribbean spice in huis? Dit kun je zelf maken met paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder, nigellazaad (te koop bij de toko) en gedroogde peterselie.

Benodigdheden
- hakmolen/keukenmachine/blender
- frituurpan (of een diepe pan/wok die je vult met frituurolie)
- schuimspaan (of een keukentang)
- keukenrol

Recept
1. Snijd de rode peper. Snijd de tomaten door midden en lepel de vochtige delen er uit. Snijd de tomaten in stukken. Doe de ananasblokjes, tomaten, rode peper en limoensap in de keukenmachine/blender/hakmolen en meng totdat het een egale dip wordt. Doe de dip in een bakje, eventueel nog even in de koelkast. 
2. Snijd het sjalotje en de knoflook fijn. Snijd de paprika en zoete aardappel fijn (of als je lui bent: doe de ingrediënten apart kort in de hakmolen). Meng het sjalotje, de knoflook, het gehakt, de paprika en zoete aardappel in een bak, samen met de tomatenpuree en Caribbean spice. Meng goed.
3. Vul nu de loempia's met het mengsel en vouw ze dicht (hier staat een handig plaatje hoe het moet).
4. Frituur de loempia's. Ik deed dat per drie, maar het is afhankelijk van hoe groot jouw frituurpan is. Als ze goudbruin worden, kunnen ze er uit. Gebruik een schuimspaan om ze er uit te halen en overmatig olie terug in de frituurpan te laten lopen, en laat ze uitlekken op keukenrol. Serveer met de ananasdip, en eventueel met een frisse, lichte salade.

0 Reacties